Телефонната палата в центъра на София, собственост на бизнесмена Васил Божков,

...
Телефонната палата в центъра на София, собственост на бизнесмена Васил Божков,
Коментари Харесай

Телефонната палата с нов собственик. Кой купи имота от Божков

Телефонната палата в центъра на София, благосъстоятелност на бизнесмена Васил Божков, който има повдигнати 19 обвинявания и е в Дубай, е продадена на компанията “ГПП Мениджмънт ”, благосъстоятелност на Георги Папазки, брат на един от спряганите за част от хазартната  " Уинбет " Валтер Папазки. Това излиза наяве от известие в БТА и обява в  " Медиапул ".

Сделката е за 22 млн. лв.. 
-->
Божков купи палатата посредством компанията си “Ню геймс ” през 2017 година за 34 млн. лв.. Според известие на купувача придобиването е станало след заличаването на четири възбрани, наложени от страната, и с позволение на Софийския градски съд, където е делото за неплатежоспособност на “Ню геймс ”. Компанията разгласи банкрут, откакто преди близо 3 години страната ѝ лиши лиценза за лотарийни игри поради неплащането на близо 700 млн. лв. такси и налози. Тогава бе наложена забрана за предписание с Телефонната палата.

Преди това Божков имаше желание да направи огромен ремонт и там да има музей, зала и административна част.

Реалният нов притежател на постройката е предприемачът Георги Папазки, обвързван с една от огромните компании за онлайн залози - “Уинбет ”, пише  “Медиапул ”. От “ГПП Мениджмънт ” прецизират, че ще укрепят структурата, тъй като сега не отговаряла на актуалните противоземетръсни правила. Освен това от години постройката е без поддръжка и е опасна.

Според известието желанията на новия притежател са палатата да се трансформира в многофункционална постройка, като в същото време се резервира историческото ѝ лъчение. Телефонната палата е монумент на културата и преустройства могат да се вършат след позволение от Министерството на културата.

" НГ Пропърти " бе изцяло благосъстоятелност на компанията " Ню Геймс ", в която член на съвета на шефовете е акционерът в строителния " Нове холдинг " Васил Божков. Той участваше и в управата на " НГ Пропърти ", чийто капитал е 36 млн. лева  Тази компания организираше " Националната
лотария " с търкането на талони, която беше закрита при започване на 2020 година

През май 2020 година Васил Божков публикува части от постановлението за налагане на предварителни обезпечителни ограничения от Национална агенция за приходите и се виждаше, че има възбраната върху два парцела - кафене и нощен клуб на територията на Телефонната палата. Причината е, че в интервала 3-14 февруари 2020 година е извършена данъчна проверка на " НГ Пропърти ", която е открила несъбрани обществени вземания за 135 361 лева - 115 126 лв. главница и 20 235 лева. лихва за просрочие, напомня " Сега ".

От претекстовете на обществения реализатор, наложил запора, ставаше ясно, че са свързани с непозволено прилагане на данъчен заем за доставки по ремонта и реконструкцията на Телефонната палата. " НГ Пропърти " няма право на данъчен заем, защото Телефонната палата ще се преобразува в музей и ще се употребява за осъществяване на освободени доставки ", написа общественият реализатор. От Национална агенция за приходите се базират на чл.70 и член 42 от Закона за Данък добавена стойност, съгласно който продажбата на билети от културни организации и институти по Закона за протекция и развиване на културата в музеи, художествени галерии, библиотеки и театри, са освободени от Данък добавена стойност.

" Данъчният кредит съществува само и единствено, когато се правят или ще се правят облагаеми доставки. Не е позволен, ако правиш нещо, което ще е обвързвано с освободени доставки. Това е кардиналният механизъм ", разяснява Национална агенция за приходите и поясни: " Наприимер в случай че се обзавежда стоматологичен кабинет, в който ще се извършва стоматологична активност, която е освободена от Данък добавена стойност, тогава не може да се ползва данъчен заем за стоматологичната машина или за ремонта на помещението ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР